請稍等。
食買玩專家

第一次派利是,有咩要留意?



踏入人生新階段 —— 結咗婚之後,身份嘅轉變會令您嘗試好多唔同嘅「第一次」,而喺嚟緊嘅農曆新年,剛剛成為人夫或者人妻嘅您,就要試吓「第一次」派利是!想派得好好睇睇?不妨睇睇以下幾個小貼士!

人生首次派利是,一定要派雙封?

啱啱結婚,梗係要雙雙對對攞個好意頭,所以傳統上有派「雙封」嘅習慣:即係指結婚頭一年嘅夫婦,兩個人都各派兩封利是;而由第二年開始,夫婦可以各派一封利是畀親友。不過結婚頭一年派「雙封」,都只係務求攞個好意頭,實際上要派幾多封,最好因應返自己嘅預算嚟判斷。

利是個餡要入幾多?

如果新婚夫婦決定要派「雙封」,首先金額一定要係雙數,因為傳統上白事先會出現單數嘅金額;而封幾多錢可根據個人財力嚟決定,不過都可以畀一般公價大家參考:

  • 親戚、晚輩、好友:每封可入HK$50至HK$500不等
  • 普通朋友、同事、鄰居、看更:每封可入HK$20
  • 餐廳職員、清潔嬸嬸:每封可入HK$10
用咩顏色嘅利是封好?

農曆新年呢啲咁傳統嘅節日,最好用返夠晒喜慶嘅紅色或者金色;而綠色、藍色、白色等等顏色就可免則免,因為傳統上呢啲都係比較禁忌嘅顏色,後生仔或者唔知又冇乜所謂,但如果長輩見到可能會唔高興。

其實派利是,撳吓電話就得?

近年咩都講數碼化,如果派利是畀平輩、晚輩或者朋友,不妨選擇派電子利是 ——送上祝福之餘,對方又可即時收款,既方便又快捷,而且夠晒環保。Citi Mobile® App係一個派利是同時傳遞心意嘅好選擇,而且操作非常簡單 —— 只要撳入去「派利是」,揀您鍾意嘅利是封同您想派嘅銀碼,打埋您自訂嘅恭賀說話,就可以將封電子利是「派」畀您嘅親友好友,仲可以一次打孖過派兩封添!就算見唔到面,都可以透過呢個方式將您嘅祝福share出去。

除咗派利是,今個新年無論買賀年禮物、畀錢孝敬長輩,定係同親友團年、拜年或者食完飯要夾返錢,都可以用Citi Mobile® App轉賬,仲有新年特別版心意卡畀您揀,可以打埋個人化message,通知對方您過咗數畀佢!簡單幾個steps,send完錢,仲可以send埋份心意!

用Citi Mobile® App派利是,即時同親友分享祝福!
用Citi Mobile® App轉完錢,仲可以自訂心意卡轉達埋心意!