請稍等。
最HIT話題

不打工,財務自由環遊世界

Miss K



「用最少嘅錢,去最多嘅地方」一直都係我嘅人生信念。由大學開始,我就立志要用盡我手上嘅每一蚊走勻世界唔同角落,睇盡唔同國家嘅風景。由跑跳東南亞、去到歐洲巴爾幹半島遊歷小國,再去南非做義工、去北韓/西伯利亞鐵路/阿努亞圖/南美大冒險,大部分嘅旅費都要喺生活中一點一滴慳出嚟,再喺旅程上鬥智鬥勇減省旅費。數數手指,呢幾年原來自己已經不知不覺窮遊咗60個國家!

或者係人大咗,我開始思考,喺努力工作然後放假去旅行之外,人生仲有冇其他可能性?朝9晚6喺office埋首工作幾十年唔係我想過嘅人生,點先可以喺養活自己嘅情況下,做自己想做嘅事、去自己想去嘅地方呢?機緣巧合之下,我接觸到FIRE財務自由呢個運動,發現原來工作唔係人生嘅唯一選擇,透過減省開支、大量儲蓄同投資,原來我哋可以建立自己嘅投資組合,提早退休買返自己嘅人生!於是,我決心學習投資理財,放工放假披星戴月去睇書、自學同上堂,喺積極理財同大量努力之下,我終於喺2021年成功脫離正職,邊做slash邊投資,實現時間自由,空間自由,向住財務自由的嘅路行近一大步!

旅遊要趁後生去,投資理財一樣都要趁早開始!愛因斯坦講過:「複合利息係世界第八大奇跡」,時間就係我哋嘅朋友,我哋而家累積嘅每一蚊,喺將來都會變成一筆唔少嘅財富。只要趁早開始,早日開始學識投資理財,我哋就可以擺脫工作嘅限制,提早退休過自己真正想過嘅生活,去環遊世界!

一講到財務自由就「知我咩料啦」!唔好以為Citi Plus淨係for新手,有投資經驗嘅朋友都一樣照顧到,因為佢有唔同投資產品畀我哋選擇,無論投資港股、美股、A股或者基金組合都可以一app搞掂,財務自由組合自己話事!仲可以喺app度send message問投資達人,理財輕鬆、方便、無煩惱,再次實現我追求嘅時間自由、空間自由同財務自由!

立即加入Citi Plus,一齊玩住賺更+多