請稍等。
最HIT話題

Mix & Match的人生課題

倪晨曦



自從多咗媽咪呢個身份之後,終於感覺到自己嘅人生去到另一個階段,生活上多咗好多挑戰,好似開始咗一個大project咁。不過「為母則強」,無論再辛苦都好,我一定會喺生活上計劃好所有細節同裝備好自己,同時又要識得靈活應變,先可以應付突如其來嘅挑戰。

有朋友話我知,呢種性格特質其實喺日常生活中都會反映到,好似我平時最鍾意著白色衫咁,無論襯邊種style嘅短褲、長裙、外套都得,可以有好多唔同配搭,方便畀我因應唔同場合mix and match。另一個例子就好似整嘢食咁,相信有留意我YouTube channel,都知我好鍾意研究食譜,所以成個雪櫃都係生果、蔬菜、燕麥奶等健康食物(得一部分係老公嘅corner,嘻嘻)。就算係同一種食材,我都會樂於發掘唔同嘅煮法。好似我最鍾意嘅燕麥早餐食譜,只要調整唔同食材、配料嘅比例,就可以整到燕麥奶、燕麥粥、一口班戟,甚至可以焗曲奇添!學多啲recipe就可以因應自己嘅keep fit計劃,煮出最適合自己嘅餐單。個人健康啲,就可以照顧得屋企同BB好啲!

望住BB每日長大,開始識得叫人,作為媽咪覺得開心同感動之餘,真係覺得時間過得好快,責任亦越嚟越大。所以我都會諗,究竟每個階段要準備啲咩,先可以俾到BB同屋企人有最大保障呢?諗返起結婚前,其實我真係無考慮太多關於保障嘅問題,但自從做咗媽媽之後,的確要為屋企人諗多一步。如果可以有一個全面又夠晒彈性嘅保障計劃,可以好似襯衫同煮嘢食咁mix and match,又可以cover到唔同人生階段嘅保障需要,您話幾好呢?

早前因為工作關係,認識咗Citi同AIA推出嘅「合心易」保障計劃,先發覺原來一份保障已經可以涵蓋晒唔同嘅保障需要。作為Citi Plus嘅特選客戶,只需透過手機app入面嘅 Get More,根據指示就可以輕鬆完成申請手續,成個過程最快10分鐘就搞掂,夠晒方便!今次嘅小小分享,希望都可以幫到大家搵到一個最適合自己嘅保障計劃啦!

立即加入Citi Plus,一齊Chill住學,玩住賺更+多