請稍等。
最HIT話題

KOL的理財迷思

Stephanie Sun



大家見我好似成日影靚相,間中又會出event試吓啲新product,收入一定唔錯啦!其實從事KOL呢種比較新興嘅職業,比其他行業嘅收入更加不穩定,連申請信用卡都有難度,所以我哋更加需要學識理財。

我有時會好鍾意靜靜哋一個人重新思考自己嘅生活狀況,屋企人成日講:「您唔理財,財就唔理您」! 所以無論平日有幾忙,我都會keep住review返究竟使咗幾多錢,目的係提醒自己理性消費,同埋將支出控制喺一個合理水平。其次,係每月攞固定比例嘅收入強制儲蓄,積少成多。除此之外,每月我仲會將特定金額放入股票同基金做定額投資,類似係銀行嘅零存整付。

聽落好似好複雜? 唔係啦,其實我都係用Citi Plus搞掂晒!平日善用食飯或者坐車嘅時間入去個app度,就可以輕鬆搞掂晒所有理財需要,由儲錢、找卡數、投資、甚至保險通通都可以幫到手! 如果遇到問題,您仲可以喺app入面搵投資達人幫手解答添!

理財投資可以話係終身課題,態度亦會決定一切;累積財富嘅關鍵,唔係您能夠賺到幾多錢,而是您能夠留低幾多。想達成財務自由,提早退休,就要好好思考吓點樣令金錢努力地為您工作──第一步就係要學識投資!講住咁多先,下次有機會再同大家分享多啲!

立即加入Citi Plus,一齊玩住賺更+多
借定唔借?還得到先好借