請稍等。
最HIT話題

給25歲後的您:投資生活入門課

楊文蔚



「投資,越早開始越好」呢句說話相信好多朋友都聽過。喺踏入25歲之後,我開始同自己講,唔好再成日大癲大肺,無論training、做嘢定生活都唔可以再任性,係時候要計劃好自己嘅將來,要鋪排得更加仔細,同埋把握機會投資自己。講緊嘅「投資」唔係單單喺金錢上,而係為自己嘅生活,為未來做更好準備。趁住我就快生日,喺即將踏入27歲之前, 又係時候「中期檢討」吓我呢兩年有咩投資里程碑,順便同大家分享吓,哈哈!

投資1 - 好好打理自己

不得不承認,呢兩年我真係覺得自己新陳代謝開始減慢,有時捱咗幾晚夜再照鏡,唉…真係望落都心痛。但作為追求完美(a.k.a 貪靚)嘅處女座,我係絕對唔會「放棄治療」!所以除咗keep住操體能之外,我仲每晚好勤力敷mask,就算有時返到屋企勁攰都要堅持!至於最愛嘅珍奶,為咗健康少少同keep住身形,都飲少咗啲啲嘅…(唔好叫我戒呀,我諗我係唔會放棄到呢個人生其中一個最愛)

投資2 – 培養更多興趣

個個朋友都知我由細到大都係工作狂,而家除咗平日訓練同出job之外,我都會用剩低嘅時間學吓新技能,好好增值自己。呢幾年我有學陶瓷、西洋書法、甚至前排學埋打坐!除咗學咗一門手藝之外,仲可以畀我襯上堂時間減減壓添。

投資3 – 好好計劃未來

其實由14歲開始訓練嗰陣,我已經知道作為運動員要識得保護自己,但係生活往往都會有好多突如其來、控制唔到嘅事。喺我腳傷之後,我會諗,唔做運動員嘅話,第時不如開一間coffee shop,所有飲品用具都係用自己手製陶瓷嘅精品。為咗可以爭取實現我嘅理想,除咗努力工作、勤力儲錢之外,我都有開始投資,揀一啲適合自己嘅產品去增值財富。

除此之外,受傷嘅經驗亦都令我決心要為未來嘅自己準備一份較為全面嘅保障。而Citi Plus同AIA嘅「合心易」保障計劃,就可以畀我按自己嘅需要DIY揀選保障範圍,透過手機app用10分鐘就完成成個申請手續,將來仲可以根據唔同需要作出調整,相當靈活!

立即加入Citi Plus,一齊Chill住學,玩住賺更+多